pátek 19. prosince 2014

Jak vybrat tenisový výplet?



Tenisový výplet se velice často přezdívá jako „srdce rakety“, a právě proto je velice důležité vybrat si takový typ výpletu, který vám bude co nejvíce vyhovovat a zlepší vaši hru. Pokud máte pocit, že vašim úderům něco chybí, i přesto že se snažíte, může jedním z důvodů být právě nevhodně zvolený tenisový výplet.  

Správný výběr tenisového výpletu je proto stejně důležitý jak pro závodního hráče tenisu, tak i pro rekreačního tenistu.

Při výběru tenisového výpletu je důležité zohlednit fakt, že každá úroveň tenisové výkonnosti potřebuje konkrétní typ tenisového výpletu. Výplet je navíc omezený svojí životností, a již po několika hodinách hraní se začíná postupně povolovat, a tím pádem ztrácet své vlastnosti. Již za tři měsíce po vypletení (i když raketu nepoužíváte) může mít váš výplet naprosto odlišné vlastnosti, nežli ihned po vypletení.

Základní vlastnosti výpletů
  • menší napnutí strun generuje větší zesílení
  • více napnuté struny umožňují více kontroly
  • řidší vzor výpletu umožňuje více rotace a zesílení
  • hustší vzor výpletu umožňuje více kontroly
  • tenčí průměr strun produkuje více rotace a zesílení
  • tlustší průměr strun umožňuje více kontroly a méně rotace

Typy výpletů
Tenisové výplety lze dělit na tři základní kategorie.
Syntetické výplety
Jedná se o jeden z nejpoužívanějších typů výpletů. Syntetické struny jsou ideální pro široké spektrum hráčů a zároveň jsou nejlépe cenově dostupné.
Přírodní výplety
Velice kvalitní výplety zhotovené většinou z hovězích či ovčích střev. Ideální jsou pro hráče, kteří mají problémy s ramenem či loktem. Tyto výplety výborně tlumí nárazy a šetří ruku. Vyšší pořizovací cena.
Hybridní výplety
Tento typ výpletů umožňuje kombinovat různé typy strun, které zajistí výhody každé z nich. Každý hráč si tak může namixovat ideální kombinaci strun, která mu bude vyhovovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat