úterý 20. ledna 2015

Jak si vybrat tenisový míč



Tenisový míč je nepostradatelnou součástí výbavy každého tenisty. Bez tenisového míče by totiž hrát vůbec nešlo a s nevhodně zvoleným tenisovým míčem zase nebude vaše hra dostatečně efektivní...

Při výběru nových tenisových míčů byste se proto měli zaměřit na jejich kvalitu a také vybírat podle toho, pro jaké účely je budete používat. Tenisové míče lze totiž obecně rozdělit na tréninkové tenisové míče, turnajové tenisové míče, dětské tenisové míče, nebo univerzální tenisové míče. Zároveň tenisové míče také dělíme na tlakové tenisové míče a beztlakové tenisové míče. 

Tlakové tenisové míče
Tlakový míč je nepoužívanějším typem tenisových míčků. Používá se pro vrcholný tenis. Tlakový tenisový míč je plněný vzduchem a vyniká svojí pružností. Při hře však postupně ztrácí svůj odskok a snižuje se jeho hratelnost. Tlakové míče jsou velice rychlé, živé a jejich zvuk je při odrazu měkký. Jejich vlastnosti ovšem snadno podléhají počasí a mění se také v nadmořské výšce. Je běžnou praxí, že se během profesionálních utkání použije tlakových míčků hned několik. Méně zkušeným hráčům však tlakový míček vydrží v dobrém stavu podstatně delší dobu.

Beztlakové tenisové míče
Beztlakové tenisové míče mají oproti tlakovým konstantní herní vlastnosti a delší životnost. Používají se převážně pro rekreační hru a nepodléhají počasí ani nadmořské výšce. Rychlost beztlakových míčů je střední a jejich zvuk je střední až těžký. 

Dětské tenisové míče
Dětské tenisové míče mívají o něco větší rozměry nežli klasické tenisové míče. Dětské tenisové míče jsou lehké v ruce, jsou pomalejší a mají nižší odskok. Dětské tenisové míče jsou schváleny ITF a bývají označovány podle úrovně pokročilosti: červeno-žlutou, oranžovo-žlutou nebo zeleno-žlutou barvou. Dětské tenisové míče umožňují natrénovat si techniku a podporují kreativitu dětských hráčů.


Žádné komentáře:

Okomentovat